Bericht

Winnaar prijsvraag: 'Op eilandreis bij Startblok Zeeburg'

Geplaatst op 16 maart 2021, 11:44 uur

Om straks meer levendigheid en sociale verbinding te creëren rond het toekomstige woonproject Startblok Zeeburg hebben we in september 2020 de prijsvraag Doebaai uitgeschreven. Apto Architects heeft deze prijsvraag met hun inzending van een fictief eiland gewonnen. Wat is hier straks te beleven? Aan het woord is Milan Bergh, partner Apto Architects.


Wat gaat het worden?

“Het wordt een vrijhaven midden in het dagelijkse leven van het gebied. Een plek om te ontspannen door op avontuur te gaan. De nieuwe plek wordt een fictief eiland waar verschillende groepen een nieuw thuis vinden. De verschillende generaties, culturen en achtergronden kunnen straks met elkaar nieuwe smaken en verrassende ideeën ontdekken. De naam van het fictieve eiland houden we nog even geheim en wordt deze zomer op een ludieke manier bekendgemaakt.”

Hoe ziet het eiland er straks uit?

"In totaal bestaat het plan uit drie paviljoens met ertussen een landschap dat het geheel verbindt. Centraal staat het restaurant, waar lokaal en seizoensgebonden wordt gekookt middenin en met de buurt. In het omliggende landschap is ruimte voor innovatieve en educatieve voorzieningen en liggen paviljoens voor initiatieven uit de wijk."

Hoe kwam dit idee tot stand en met wie?

“Ons kantoor is gevestigd op het Cruquiuseiland en we hebben altijd interesse wat er ruimtelijk gebeurt in ‘onze buurt’. Toen wij op de hoogte werden gebracht van dit project hebben wij de koppen bij elkaar gestoken met Yuval van ZHN management, Seger en Bas, van onder andere restaurant Sjefietshe. Allen geen onbekende van ons. Met de wensen vanuit de gemeente op tafel hebben we in een paar gezellige en inspirerende sessies dit concept ontwikkeld. Onze samenwerkingspartner Dynamo heeft de kennis en kunde om met verschillende sociale initiatieven de doelgroepen in de buurt aan elkaar te verbinden. Wijzelf zijn natuurlijk allemaal ontzettend fan en hadden met elkaar al gauw een plek voor ogen waar wijzelf dolgraag zouden willen zijn.”

Wat is er straks te doen?

"Er komt een programmering met als doel om mensen te verbinden en samen te brengen op een leuke, innovatieve en duurzame manier. Door een samenwerking met verschillende partners willen we ervoor zorgen dat er niet alleen zomers iets te doen is, maar het gehele jaar door. Om een duurzame relatie met mensen op te bouwen vinden wij het essentieel om mensen te betrekken. Er zal dan ook altijd ruimte voor initiatieven uit de buurt zijn. Door terugkerende activiteiten te organiseren nemen we mensen mee in onze eilandreis. Denk daarbij aan de jaarlijkse feestelijke opening van de pluktuin en een terugkerende vintage foodmarkt waarbij verschillende culturele initiatieven uit de buurt hun ‘keuken’ kunnen laten zien en proeven aan bezoekers."

Wanneer gaat het gebeuren?

"In 2021 werken we hard aan de verdere uitwerking van de plannen. Met de juiste uitvoerende en bouwende partijen starten we naar verwachting begin 2022 met de realisatie. In april 2022 openen we de ‘haven’ naar het fictieve eiland."

De gemeente was op zoek naar een partij die in Baaibuurt Oost op het Zeeburgereiland tijdelijke voorzieningen kon ontwikkelen, financieren, realiseren en exploiteren gedurende een periode van 10 jaar. Hiermee willen we zorgen voor meer levendigheid en verbinding met de omgeving door ruimte te bieden aan bijvoorbeeld horeca, startups, werk- en studieplekken en sociaal maatschappelijke voorzieningen op de locatie.

Illustration
Beeld: Apto Architects
Deel dit: