Buurtblog - ZeeburgConnect


Illustration
 

Welkom op de buurtblog van ZeeburgConnect, een netwerk van en door de buurt. Op deze blog delen wij nieuwtjes over buurtontmoetingen, buurtprojecten en events. Hopelijk inspireert het jou om een keer aan te schuiven bij één van onze bijeenkomsten op ons eiland.

Nieuwe blogpost

Inspiratieavonden voor Zeeburgereilandbewoners

Geplaatst op 6 juli 2021, 16:18 uur

Vanaf de zomer van 2019 hebben een aantal buurtbewoners een droom geformuleerd, namelijk ‘In 2025 is Zeeburgereiland de gelukkigste wijk van Amsterdam’. Deze droom heeft ertoe geleid dat er een aantal pop-up Dreamcafé sessies zijn georganiseerd om dromen en wensen van buurtbewoners op te halen. Er zijn ongeveer 50 wensen en verhalen uit wijk opgehaald. Een aantal van deze dromen zijn ingediend als projectvoorstellen bij Oost Begroot 2020, namelijk: Een openbare fitnesstuin, een groen balkon project en een vast videoscherm voor de Sluisbuurt. Helaas zijn deze projecten niet door de Oost Begroot ronde gekomen.

Eén van de negen thema’s die werden opgehaald tijdens de Dreamcafé sessies ging over de behoefte aan meer programmering in de wijk. Dit heeft ertoe geleid dat er nu een buurtbudget beschikbaar is gekomen om filmavonden en buurtborrels te organiseren. Zeeburgereilandbewoners kunnen elkaar nog beter leren kennen tijdens één van deze inspirerende avonden. Heb jij zin om je netwerk uit te breiden en mee te werken met het organiseren van inspirerende film- en/of buurtborrelavonden? Meld je aan (zie info link) en kom vanavond (6 juli 2021) om 19.30 uur naar Nautilus Expo Bar om gelijkgestemden te ontmoeten.

Locatie: Nautilus Expo Bar, Eef Kamerbeekstraat 1006, Zeeburgereiland | Amsterdam

Nieuwe blogpost

Deel 2: Het ontstaan van de droom voor Zeeburgereiland

Geplaatst op 12 mei 2020, 17:11 uur

Het is zomer 2019, een groep bewoners komt bij elkaar in de volkstuin van Jaap. Ze krijgen een rondleiding. De volkstuin in Tuinwijck is een groene oase op steenworp afstand van Zeeburgereiland. Er wordt samen gegeten en er wordt teruggeblikt op een half jaar mooie ontmoetingen. Zie Deel 1: Elkaar leren kennen.

 

Bij het vooruitblikken worden ideeën met elkaar gedeeld. Het woord geluksplek valt. Een kleine twee weken later gaat een kleine groep op excursie naar geluksplekken in Schagen. Daar hebben inwoners van Schagen 25 geluksplekken geïdentificeerd. Bij elke geluksplek staat een bord met leuke gelukstips. Het bezoek motiveert, dezelfde avond nog wordt in een intensieve brainstorm de droom voor Zeeburgereiland geboren.

 

De droom: ‘In 2025 is Zeeburgereiland de gelukkigste wijk van Amsterdam.’ De droom is groot, maar inspireert. Tijdens een bijeenkomst in café Bij Storm werkt de grotere groep de ideeën verder uit. Er wordt uitgesproken dat het belangrijk is om anderen uit de wijk te betrekken bij de droom. Ze smeden een plan. Wat het plan is kun je lezen en bekijken in de volgende blogpost.

 

Nieuwe blogpost

Deel 1: Elkaar leren kennen

Geplaatst op 29 april 2020, 19:22 uur

Vanaf begin 2019 hebben bewoners uit Zeeburgereiland en IJburg elkaar beter leren kennen, doordat zij deelnamen aan gezamenlijke activiteiten in de wijk. Er ontstonden mooie verbindingen die verder gingen dan vluchtig contact. Bekijk de film voor een retrospectief van de verschillende buurtinitiatieven van 2019.

Het jaar begon met een kunstproject, namelijk een kunstboom die een wensboom werd tijdens het winterfeest bij de Silo’s op 6 januari. Er volgden twee verbindende buurtprojecten: ‘Leer je buren kennen’ en ‘Go deep’. Er zijn meerdere eetfestijnen gehouden, zoals samen hutspot eten tijdens een Hollandse avond.

 

Tijdens deze buurtbijeenkomsten zijn er mooie gesprekken gevoerd. Er is van elkaar geleerd en een aantal inzichten worden hier in de blog en in de film gedeeld.

 

Een deelneemster van project ‘Leer je buren kennen’ deelde haar verhaal. Zij realiseerde wat ze in Nederland altijd al had gemist toen ze het jaar daarvoor in Senegal was. Daar vroeg iemand haar: ‘Hoe gaat het met je?’. Zij voelde zich even niet zo lekker, maar had geprobeerd dat niet kenbaar te maken. Ze vroeg zich af hoe deze persoon, die ze amper kende, dat wel had opgemerkt. Zijn antwoord: ‘I see you from the heart.’ Deze zin blijkt een bekende Afrikaanse uitdrukking te zijn. Dat herkende twee deelnemers uit Ethiopie en Eritrea met een glimlach.

 

Kunnen wij in Nederland leren van culturen waar gemeenschapsvorming veel vanzelfsprekender is? Een Afrikaanse deelnemer vertelde dat tijdens buurtevenementen in Afrika iemand uit de buurt in een kostuum 'geluk' verspreid in de wijk. Dit was zo een mooi verhaal, dat het tijdens een buurtparade vertaald is naar een eigen versie. Bekijk de film maar.

 

Er is vooral vaak en lekker gekookt voor elkaar. Er is een unieke combinatie ontstaan: Tabbouleh & vlavlip. Dat zegt genoeg!

 

Nieuwe blogpost

Nieuwe kansen in een nieuwe werkelijkheid. Wat denk jij?

Geplaatst op 8 april 2020, 15:55 uur

Eind februari is de SALT facilitators opleiding van The Constellation voor de buurt op Zeeburgereiland gestart. Op de introductiedag, tijdens een oefening over waardering, zei iemand uit de groep: ‘Sinds ik twee jaar geleden op Zeeburgereiland kwam wonen heb ik veel mensen leren kennen. Ik vind het heel fijn dat ik altijd hallo kan zeggen tegen iemand op straat.’ Wij wisten toen nog niet wat de wereld voor ons in petto had. Door de snelle verspreiding van het coronavirus, zitten we een maand later in een hele andere werkelijkheid.  We kunnen geen fysieke bijeenkomsten meer houden en zelfquarantaine is het nieuwe normaal.

 

De deelnemers en de trainers van de opleiding hebben samen besloten om de maandelijkse fysieke samenkomst te vervangen met wekelijkse videocall sessies. Dat werkt vrij goed en wordt gewaardeerd. Met elkaar leren we onze sociale omgangsvormen om te zetten naar een corona-veilige nieuwe situatie.

 

De nieuwe werkelijkheid maakt ons nederig. We worden gedwongen opnieuw naar ons leven te kijken en te definiëren wat belangrijk voor ons is. Biedt fysieke afstand nemen toch de mogelijkheid om als gemeenschap te groeien? Wat denk jij, zijn er nieuwe kansen in een nieuwe werkelijkheid om onze sociale contacten te onderhouden?

 

Hier zijn een een aantal voorbeelden hoe anderen invulling hieraan geven:

  • Woongemeenschap De Akropolistoren organiseert een balkonconcert: balkonconcert
  • Vreedzaam Oost organiseert een expositie in de wijk: expositie
  • Een leraar maakt een inspirerend liedje en een videoclip met zijn klas: videoclip

 

Zijn er nog meer voorbeelden van inspirerende corona-veilige activiteiten in jouw gemeenschap?

 

 

Nieuwe blogpost

Een eigen plek voor Vrouwencafe

Geplaatst op 19 februari 2020, 18:10 uur

Vind je het leuk om nieuwe vriendinnen te maken? Wil jij anderen inspireren of geïnspireerd worden in een ontspannen sfeer? Dan is deze vrouwennetwerk misschien iets voor jou. 

 

Eén keer per maand komen we bij elkaar voor een leuke workshop, om van elkaar te leren en gezellig samen te lunchen.

 

Onze wens voor een eigen locatie komt binnenkort in vervulling. We krijgen een eigen plek in een Dome (een rond gebouw) die vanaf de zomer gebouwd gaat worden in de Sluisbuurt. Daar zijn we hartstikke blij mee. Een eigen plek geeft meer mogelijkheden voor nieuwe activiteiten, om bijvoorbeeld een gemeenschappelijke moestuin aan te leggen of in een cafe sfeer vaker bij elkaar te komen.

 

Wij zijn een hechte gemeenschap van ongeveer 10 vrouwen die wonen en werken op Zeeburgereiland en IJburg. Nederlandse vrouwen, maar ook vrouwen uit verschillende culturen zijn welkom. Onze gezamenlijke droom is om elkaar te helpen en steunen bij het bereiken van onze persoonlijke doelen.

 

In de volgende workshop gaan we aan de slag om onze gezamenlijke droom om te zetten naar een stappenplan. Onderwerpen als deze komen aan bod: Waar staan we nu, wat vinden wij belangrijk om als eerste op te pakken en hoe gaan we straks onze eigen plek inrichten?

Laat je inspireren & leer nieuwe vrouwen uit de buurt kennen die met hetzelfde bezig zijn. Welkom, het is gratis, maar wel even aanmelden via: vrouwencafe4u@gmail.com

 

Wanneer?  Zaterdag 22 februari 2020

12.00-13.00 uur – lunch (Neem iets mee om te delen)

13.00-15.30 uur - workshop Vrouwencafe

Locatie: Buurtkamer, John Blankensteinstraat 1b Zeeburgereiland

 

Nieuwe blogpost

Een gedeelde droom voor Zeeburgereiland

Geplaatst op 22 januari 2020, 22:03 uur

Afgelopen zomer hebben buurtgenoten een gezamenlijke droom geformuleerd, namelijk: In 2025 is Zeeburgereiland de gelukkigste wijk van Amsterdam.

De droom is groot en komt mogelijk abstract over. Toch nodigen we je uit om je voor te stellen, hoe de wijk eruit ziet – als we inderdaad de gelukkigste wijk worden - voor iedereen die in onze wijk woont, voor mensen die alleen even komen bezoeken of werken. 

Stel je eens voor dat deze droom uitkomt, hoe ziet onze wijk er dan uit?

In het najaar hebben we actie ondernomen. We hebben op verschillende locaties in de wijk pop-up events georganiseerd door middel van het bouwen van een dreamcafe. Een dreamcafe is een dome gemaakt van bamboestokken. We nodigden andere bewoners uit om hun geluksverhaal voor de buurt met ons te delen. Het resultaat: vele opgetekende en opgeschreven wensen en dromen voor de buurt.

Komende tijd zullen wij op deze blog een aantal van deze verhalen met jullie delen. En we zullen nieuwtjes delen over projecten die we gezamenlijk initiëren. Zo werken we in samenwerking met Placemakers en het stadsdeel aan een heus Heimweeplein in de Sluisbuurt. Er wonen heel veel mensen op Zeeburgereiland, die van ver zijn gekomen. Een Syrische bewoonster en een Nederlandse bewoner kwamen op het gezamenlijke idee om een Heimweeplein te ontwerpen, wat een ontmoetingsplek kan worden voor alle buurtbewoners. Samenkomen en gezellig praten, eten en drinken rondom een klein fontein. Binnenkort zullen we meer delen rondom dit mooie ontwerp en andere projecten en bijeenkomsten in de buurt. 

Houd deze buurtblog in de gaten!