Bericht

Start werkzaamheden kruispunt Zeeburgerdijk-Flevoweg-Insulindeweg

Geplaatst op 21 september 2020, 12:24 uur

Het college van B&W is akkoord gegaan met het uitvoeren van werkzaamheden aan het kruispunt Zeeburgerdijk- Flevoweg- Insulindeweg. De werkzaamheden aan dit kruispunt starten maandag 5 oktober en duren tot medio november dit jaar.

Waarom zijn de werkzaamheden nodig?
Het kruispunt is nu een verkeersonveilige locatie (black-spot) voor fietsers, deze willen we graag opheffen. Ook willen we de doorstroming van het openbaar vervoer (o.a. tram 3, 14 en bus 37) op dit traject verbeteren. We anticiperen met de werkzaamheden ook op aankomende ontwikkelingen zoals de gebiedsontwikkeling van de Cruquiusbuurt waar de komende jaren meer mensen gaan wonen en werken. Met de aanpak van het kruispunt verbeteren we de bereikbaarheid van deze buurt en kunnen we het verkeer van de Zeeburgerdijk richting de Amsterdamsebrug en andersom in de toekomst opvangen. Hiernaast wordt de weg klaargemaakt om als omleidingsroute te dienen tijdens de renovatie van de Piet Heintunnel van voorjaar 2021 tot zomer 2022.

Wat gaan we doen?
    We leggen een extra rijstrook aan vanuit de Zeeburgerdijk richting de Amsterdamsebrug.
    We leggen een extra rechtsafstrook aan vanaf de Zuiderzeeweg richting de Zeeburgerdijk.
    We vergroten de opstelruimte voor fietsers en maken de fietsbeweging van fietsers die komen vanaf de Zeeburgerdijk richting Zuiderzeeweg/ Amsterdamsebrug vloeiender.
    We brengen markeringen aan op het fietspad zodat doorgaande fietsers, wachtende fietsers veilig passeren.
    We vervangen het asfalt en brengen nieuwe belijning aan.
    We vervangen alle verkeerslichten op het kruispunt en de we verplaatsen de GVB-spanmasten.

Resultaat
Door deze aanpassingen kunnen fietsers niet meer zoals nu vaak gebeurt dwars oversteken. Ook zijn fietsers beter zichtbaar voor afslaand verkeer en verbetert de verkeersveiligheid. We verbeteren de doorstroming en zorgen er door de aanleg van extra rijstroken voor dat we verkeer over de IJburglaan om kunnen leiden richting centrum en andersom. Dit is nodig als de Piet Heintunnel tijdens de renovatie van voorjaar 2021 tot zomer 2022, dicht is. Bovendien kan het kruispunt straks ook weer jaren mee.