Blogpost

Deel 1: Elkaar leren kennen

Geplaatst op 29 april 2020, 19:22 uur

Vanaf begin 2019 hebben bewoners uit Zeeburgereiland en IJburg elkaar beter leren kennen, doordat zij deelnamen aan gezamenlijke activiteiten in de wijk. Er ontstonden mooie verbindingen die verder gingen dan vluchtig contact. Bekijk de film voor een retrospectief van de verschillende buurtinitiatieven van 2019.

Het jaar begon met een kunstproject, namelijk een kunstboom die een wensboom werd tijdens het winterfeest bij de Silo’s op 6 januari. Er volgden twee verbindende buurtprojecten: ‘Leer je buren kennen’ en ‘Go deep’. Er zijn meerdere eetfestijnen gehouden, zoals samen hutspot eten tijdens een Hollandse avond.

 

Tijdens deze buurtbijeenkomsten zijn er mooie gesprekken gevoerd. Er is van elkaar geleerd en een aantal inzichten worden hier in de blog en in de film gedeeld.

 

Een deelneemster van project ‘Leer je buren kennen’ deelde haar verhaal. Zij realiseerde wat ze in Nederland altijd al had gemist toen ze het jaar daarvoor in Senegal was. Daar vroeg iemand haar: ‘Hoe gaat het met je?’. Zij voelde zich even niet zo lekker, maar had geprobeerd dat niet kenbaar te maken. Ze vroeg zich af hoe deze persoon, die ze amper kende, dat wel had opgemerkt. Zijn antwoord: ‘I see you from the heart.’ Deze zin blijkt een bekende Afrikaanse uitdrukking te zijn. Dat herkende twee deelnemers uit Ethiopie en Eritrea met een glimlach.

 

Kunnen wij in Nederland leren van culturen waar gemeenschapsvorming veel vanzelfsprekender is? Een Afrikaanse deelnemer vertelde dat tijdens buurtevenementen in Afrika iemand uit de buurt in een kostuum 'geluk' verspreid in de wijk. Dit was zo een mooi verhaal, dat het tijdens een buurtparade vertaald is naar een eigen versie. Bekijk de film maar.

 

Er is vooral vaak en lekker gekookt voor elkaar. Er is een unieke combinatie ontstaan: Tabbouleh & vlavlip. Dat zegt genoeg!

 


Deel dit: