Bericht

Welkom in de wereldhuiskamer (whk) op set ijburg!

Geplaatst op 6 maart 2020, 13:06 uur

Wat is de whk?
De wereld huiskamer op set is een uniek klein community centrum, dat de  afgelopen 1,5 jaar ontstaan is uit het warm welkom buurtinitiatief voor de nieuwe ijburgers (jonge statushouders afkomstig uit verschillende landen) in wooncomplex set. 
De ruimte is gezamenlijk ingericht en afgebouwd en uitgegroeid tot een centraal hart waar de hele buurt, set-bewoners en bewoners buiten set, met diverse achtergronden, interesses, nationaliteiten, leeftijden en seksen elkaar ontmoeten en allerlei activiteiten samen uitvoeren. 

Wat kan je er doen?
De activiteiten worden door bewoners bedacht en uitgevoerd en is heel gevarieerd. Momenteel zijn er gitaarlessen, kookclub (recepten uit verschillende culturen uitwisselen), taaltheater (op speelse wijze beter Nederlands leren), thema-avonden, cultuurfeesten , Connect Cafe,  no-waste diners, filmavonden en nog veel meer.
De wereldhuiskamer is 'voor de buurt, door de buurt' en wordt gedragen door vrijwilligers.
Deelname aan activiteiten is daarom bijna altijd kosteloos of hooguit tegen een kleine donatie van 1 of 2 euro. Dit omdat we het belangrijk vinden dat echt iedereen mee kan doen.

Meer informatie en het rooster vind je op www.set-ijburg.nl en op de info borden.

Ruimte voor jouw eigen ideeën!
In de wereldhuiskamer staan meedoen, elkaar ontmoeten, leren, jezelf verder ontwikkelen en het in de praktijk brengen van je eigen ideeën centraal. 

Een broedplaats waar je met nieuwe ideeën kan experimenteren en waar je nieuwe wegen kunt vinden voor een meer harmonieuze, duurzame en solidaire samenleving. Waar je mogelijkheden centraal staan en nooit je belemmeringen. Waar je eigen belang en collectief belang kan laten samengaan.

We zijn samen huiskamer van de buurt. Je kan binnenlopen voor een kop koffie, om informatie te krijgen, aan activiteiten mee te doen of die zelf te organiseren, of om alleen een beetje te ontspannen.

Buurtbewoners en buurtinitiatieven kunnen de ruimte gebruiken voor eigen activiteiten. Goede plannen die bijdragen aan de community op IJburg en Zeeburgereiland kunnen rekenen op onze support.
De volgende buurtiniatieven hebben al een plekje gevonden in WHK: repaircafe (iedere woensdag van 17.30 – 19.30), Natuurlijk IJburg, Vinex Vibes, Stichting Diversity House en Sedrabet.

Als je meer wilt weten, support wil bij de uitvoering van je idee/of alvast een datum wilt boeken stuur dan even een  mail info@set-ijburg.nl of kom langs.

Hosting team
Wil jij je echt eigenaar voelen van deze mooie ruimte en je inzetten om de faciliteiten, het programma en de sfeer in set en de buurt nog beter te maken?

Wij  willen graag ons team van hosts uitbreiden. Hosts zetten zich (gemiddeld) een paar uur per week in om de ruimte schoon, netjes en veilig te houden en vooral om leuke ideeën voor sociale en culturele activiteiten te organiseren.
Er zijn ook stageplaatsen beschikbaar. 

Andere vragen en informatie: info@set-ijburg.nl

Met lieve groeten, namens het set-hosting team:  Mahnoor, Dora, Daphne, Meseret, Ghalia, Leo, Ton, Jeske en Mireill

Wil je meedoen? Een greep uit onze activiteiten:

Connect café
Zou je wat meer mensen willen leren kennen in je buurt? Heb je zin om iets samen te doen? Koken, eten, muziek maken, film en documentaires kijken, een andere taal leren … gewoon fun together? Op een speelse en lichtvoetige manier (spelletjes, oefeningen, film, eten, gastsprekers e.a.) gaan we connectie maken en bouwen we samen een groot lokaal support netwerk op. Dit kan je verder helpen in je persoonlijke leven en je loopbaan. Het connect-programma bepalen we samen.

Connect café is er voor alle buurtbewoners uit IJburg en Zeeburgereiland. Er is natuurlijk ook aandacht voor de verbinding van verschillende culturen!

Iedere donderdag, meld je aan: info@set-ijburg.nl

Connect café filmclub
We kijken samen films en documentaires uit allerlei culturen met thema’s die ons allemaal raken. Deze film kiezen we samen. En vaak is er een voor of nagesprek. Heb jij een mooie film die je met je buren wil kijken, kom dan langs!

Kookclub
IJburg heeft nu ook een wereldse kookclub. Samen koken en eten is een mooie manier om een connectie aan te gaan met je buren. We koken eten uit verschillende culturen, bijvoorbeeld hongaarse, syrische of pakistaanse gerechten. Kook, of eet daarom mee @set!

Wil je helpen, of wil je een eigen gerecht klaar maken, stuur dan een mail naar: info@set-ijburg.nl

Gezellig mee eten mag natuurlijk altijd ook!! Hoe meer zielen hoe meer vreugd! Dan graag aanmelden!

Taaltheater
Beter Nederlands leren op een leuke speelse manier? 

Op dinsdag 21 januari zijn we op set ijburg gestart met taaltheater. De try-out was een groot succes. Vanaf nu komen we elke eerste dinsdag van de maand bij elkaar van 19:30-21:00.

Op een speelse manier leer je de Nederlandse taal beter te spreken. We spelen samen allerlei situaties uit het dagelijkse leven na. Op bezoek bij de nederlandse buren, boodschappen doen, uitgaan in de stad, iets regelen bij de belastingdienst of de gemeente en nog veel meer. Want juist als je dingen oefent die je elke dag meemaakt leer je het meest en het snelst. 
 
De activiteit is gratis voor statushouders en alle andere buurtbewoners die de Nederlandse taal willen oefenen. Alle niveaus zijn welkom. Taaltheater wordt gegeven door Mirte Kortbeek (docente Nederlands) en Dora Mester (trainer).
  
Graag even aanmelden want de hoeveelheid plaatsen is beperkt. Aanmelden: mirtekortbeek@gmail.com

Adres: Erich Salomonstraat 135 - 151. Entree: op de Daguerrestraat tussen de speeltuin en Jean Desmetstraat.
    
Het taaltheater wordt ondersteund door het erasmus programma van de europese unie. 

Groen café
Ben je gek op plantjes en vind je het helemaal zen om in de tuin te werken? Bij het groen café maken we plannen, werken we in de tuin en leren we meer over de natuur, tuinieren, groen en duurzaamheid.

Vanaf eind maart starten we weer.

Aanmelden kan nu al bij: info@set-ijburg.nl

 

 

Illustration
 
Deel dit: