Bericht

Nationale Dodenherdenking IJburg 4 mei 2017 - aanvang 19:30

Geplaatst op 28 april 2017, 15:33 uur

[Zie de documenten bij dit bericht voor het programma en de flyer]

De dodenherdenking van 4 mei op IJburg vindt jaarlijks plaats in het Ed Pelsterpark.

Dit jaar belichten wij het onbekende verzetswerk van Jacoba van Tongeren, via een bekende foto van Cas Oorthuys.

Vast element is het werk van fotografen van “de Ondergedoken Camera”. Zij maakten pasfoto’s voor valse persoonsbewijzen of legden het bestaan in oorlogstijd met gevaar voor eigen leven vast.

Met foto's op het tijdelijk monument, met verhalen, muziek, zang en stilte brengt het Comité 4 mei IJburg onderbelichte aspecten van de Tweede Wereldoorlog tot leven.

Jacoba van Tongeren richtte als enige vrouw in de Tweede Wereldoorlog een grote verzetsgroep op en leidde deze vijf jaar lang. Met ontvreemde voedselbonnen hield deze groep duizenden onderduikers in leven. Jacoba gaf de groep en de aangesloten verzetsstrijders een cijfercode die de Duitsers niet wisten te kraken. De naam van het collectief was “Groep 2000”.

Op de foto ziet u haar als jonge vrouw. Achteraf zou je kunnen zeggen dat zij dit werk niet had kunnen doen als zij een “normale” jeugd had gehad. Zij werd geboren in toenmalig Nederlands Indië en verbleef daar van haar 5e tot haar 13e jaar alleen met haar vader, die ingenieur en genie-officier was in het KNIL (Koninklijk Nederlands Indisch Leger). Hij voedde zijn dochtertje liefdevol maar militair op als ware het zijn “manschap”.

Jacoba’s neef, Paul van Tongeren, zoon van haar in 1944 door de Duitsers vermoorde broer, is één van de sprekers. Hij heeft het verhaal van Jacoba aan de hand van haar memoires opgetekend. Jacoba’s vader werd in 1940 al opgepakt en gedeporteerd.

Met de taptoe worden de twee minuten stilte ingeluid, waarna we gezamenlijk het volkslied zingen. Vervolgens wordt iedereen uitgenodigd om een bloem in of bij het monument te zetten. U bent van harte welkom!

Aanvang: 19.30 uur, Ed Pelsterpark

Na de plechtigheid buiten biedt de Binnenwaai binnen een drankje aan.

Om 20.30 uur vertelt Karel Baracs daar het verhaal “De Bonnenkoningin”, zoals Jacoba van Tongeren wel genoemd werd. Dit verhaal is toegankelijk voor kinderen, maar uitdrukkelijk vanaf 10 jaar. Tot slot is er enige ruimte voor vragen aan Paul van Tongeren. Het aantal zitplaatsen in de Binnenwaai zal maximaal benut worden, maar is beperkt.

Eindtijd 21.15 uur.

Karel Baracs over Jacoba van Tongeren op AT5.

Zie ook www.debinnenwaai.nl

Deel dit: