Activiteit

Tentoonstelling over ornament: Von Wersin's Kitchen in Nautilus Expobar

vrijdag 16 november 2018   |   20:00 - 23:00 uur   |  

Opening 'Von Wersin's Kitchen', vrijdag 16 november, Nautilus Expobar, Amsterdam.
18:30 Eet mee met de Nautilus Keuken (€ 5,- / reserveren via info@palaceoftypographicmasonry.nl) 
20:00 Lezing Team Thursday
21:00 Opening 'Von Wersin's Kitchen'

Textiel, aardewerk, glas, manden, gevels, hekken, sieraden, kleden, vloeren, boeken, kisten en oneindig veel andere gebruiksvoorwerpen worden al sinds mensenheugenis versierd. In alle tijden en in alle beschavingen heeft de mens de behoefte gehad aan cadans en ritme, die zich uit in dansen, zingen, bewegen, maar óók in het maken van ornamenten, wat daaraan nauw verwant is. En hoewel het ornament nog steeds wordt gezien als het domein van ambachtelijkheid en volkskunst maakt het wel degelijk – en misschien wel steeds meer – onderdeel uit van het werkveld van de ontwerper.

Wolfgang von Wersin heeft voor zijn publicatie ‘Das elementare Ornament und seine Gesetzlichkeit’ een schema gemaakt van het ritmische, eenvoudige ornament. Voorbeelden uit Von Wersin’s boek komen in de installatie van Richard Niessen bij elkaar in een kruising tussen een memoryspel en een enorm kruidenrek.

Grafisch ontwerpers Loes van Esch en Simone Trum (Team Thursday) raakten tijdens hun residentie in de stad Seoul gefascineerd door de patronen die ze als mysterieuze metselaarstekens ontdekten in de bakstenen van de Zuid Koreaanse huizen. Ze brachten deze gevonden ornamenten terug naar hun studio in Rotterdam. Daar werden de patronen gesorteerd en gecategoriseerd, geëxtraheerd, overgetrokken, omgedraaid, herhaald, vervormd, vergoot of verkleind. Als beroemde chef-koks experimenteerden Loes en Simone met vorm, permutatie, structuur en kleur, en de verslavende uitdagingen die in de beperking van de spelregels liggen. In ‘Von Wersin Kitchen’ kookten ze met grafiek en geven ze een kijkje in de keuken.

Kosten
Gratis