Bericht

Women Skate the World maakt kans op de Appeltjes van Oranje

Geplaatst op 11 januari 2022, 10:26 uur
Illustration

Women Skate the World maakt kans op Appeltje van Oranje 2022
Publiek kan vanaf woensdag 12 januari stemmen op favorieten


Amsterdam - Soms wordt skateboarden als een echte mannensport gezien, maar daar denken de jongeren van Women Skate The World anders over. In Amsterdam organiseert Women Skate the World sinds 2018 skateboard activiteiten. Waaronder evenementen speciaal voor vrouwen en queer personen. Overal ter wereld zijn steeds meer vrouwen en queer personen op een skateboard te zien, met dit initiatief stimuleren zij deze ontwikkeling ook in Nederland. Daarmee maakt Women Skate The World kans op een Appeltje van Oranje 2022, en vanaf 12 januari kan het Nederlands publiek hun winkansen vergroten. Dat kan door te stemmen op Women Skate the World als favoriet. Stemmen kan tot en met 22 januari via de website van het Oranje fonds. 


De prestigieuze prijzen worden jaarlijks uitgereikt aan uitzonderlijke sociale projecten. Het thema van de Appeltjes van Oranje is dit jaar Kansengelijkheid voor álle jongeren. Dat betekent dat de prijzen gaan naar projecten die zich inzetten om alle jonge mensen gelijke kansen te geven en controle te laten nemen over het eigen leven. Kansenongelijkheid is een urgent probleem in onze samenleving, dat door de coronacrisis nog groter is geworden. De projecten die kans maken op de Appeltjes van Oranje pakken dit probleem succesvol aan. Bij Women Skate the World weten jongeren dat zij ertoe doen, dat ze er niet alleen voor staan en krijgen zij de mogelijkheid om zelf activiteiten te organiseren. Het Oranje Fonds vindt dat dit soort projecten steun en erkenning verdienen, daarom hebben zij in totaal 39 projecten geselecteerd als kanshebbers voor de prijzen.


Een nominatie voor de Appeltjes van Oranje is al een bijzondere prestatie op zich, er zijn echter slechts drie Appeltjes te vergeven. Het aantal stemmen dat de gegadigden krijgen, bepaalt mede wie er doordringen naar de laatste tien nominatie plaatsen. Het project dat de meeste stemmen in de wacht sleept, gaat gegarandeerd door naar de laatste tien. Hieruit worden door een jury uiteindelijk de drie winnaars gekozen.

 

Women Skate the World

De skaters van Women Skate the World merkten op dat vrouwen en queer personen barrières ondervinden om te beginnen met skateboarden. Eén van die barrières is dat vrouwen en queer personen zich niet veilig of comfortabel voelen in het skatepark. In skateparken wordt de boventoon voornamelijk gevoerd door gevorderde mannelijke skaters, wat als intimiderend ervaren kan worden. Gelijk aan de openbare ruimte, is er in skateparken sprake van straatintimidatie. Ten slotte wordt de toegankelijkheid van skateparken beperkt door het gebrek aan voorzieningen als goede verlichting en toiletten.


Bij het vorig jaar geopende skatepark op Zeeburgereiland heeft Women Skate the World gelobbyd voor het plaatsen van een toegankelijk toilet, naast het reeds geplande urinoir. En met succes, een grote eerste stap voor de toekomst van skateparken in Amsterdam. Om een veilige omgeving te creëren voor vrouwen en queer personen in skateboarden, organiseert Women Skate the World skateboard evenementen onder de naam “NEW WAVE”. Deze evenementen zijn exclusief toegankelijk voor vrouwen en queer personen.

 

Daarnaast kunnen Zeeburgereilanders Women Skate the World kennen van de opruimacties in het skatepark, die 's zomers maandelijks plaatsvinden. Deze worden in april hervat.

 

Een flinke groei

NEW WAVE startte in september 2020 in Rotterdam, al snel daarna ontstonden de eerste evenementen in Amsterdam. Na de lange lockdown van begin 2021, volgde een onwijze groei. In Amsterdam vonden wekelijks evenementen plaats in openbare skateparken zoals het Skatepark Zeeburgereiland en het indoor Skatepark NOORD. In 2022 staan er NEW WAVE skate-evenementen, panel-talks en een boekenclub gepland in Amsterdam, Rotterdam, Breda, Eindhoven, Utrecht en Sheffield (VK). 


Bezoekers van NEW WAVE evenementen komen uit het hele land, en in 2021 zelfs uit België, Luxemburg en Spanje. Eén van hen vertelt over deze avonden: “We skaten hier zonder dat er druk op ons ligt. We skaten hier niet om het goed te doen, maar om lol te hebben.”. Een ander geeft aan dat de NEW WAVE avonden voor hen* voelt als thuiskomen. Met een stem op Women Skate The World kan deze organisatie voor nog meer jongeren een veilige plek bieden, in Amsterdam en daarbuiten. 

*’hen’ is hier bewust geschreven omdat we niet weten welk voornaamwoord deze persoon gebruikt.


Koning Willem-Alexander

De prijzen worden in mei uitgereikt door Koning Willem-Alexander, omdat 2022 een lustrumjaar is. In andere jaren neemt Koningin Máxima de uitreiking voor haar rekening. De drie winnaars ontvangen een bronzen beeldje, gemaakt door Prinses Beatrix, en een geldbedrag van 25.000 euro. 


Oranje Fonds

Het Oranje Fonds wil dat niemand er alleen voor staat en iedereen mee kan doen in onze samenleving. Daarom versterken en verbinden zij organisaties, vrijwilligers en donateurs die bijdragen aan een verbonden samenleving. Zij doen dit dankzij steun van o.a. de Nationale Postcode Loterij, de Nederlandse Loterij, onze Vrienden en diverse andere partners. Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima zijn het beschermpaar van het Oranje Fonds.


Meer informatie vindt u op https://www.appeltjevanoranje.nl/projecten/women-skate-world.


Voor vragen of aanvullende informatie over Women Skate the World kunt u contact opnemen met Nanja van Rijsse, Directrice Women Skate the World, via nanja@womenskatetheworld.com of 06-39352871.


Voor meer informatie over de Appeltjes van Oranje en het Oranje Fonds kunt u contact opnemen met Nerina Vilchez, Content & Media Adviseur, via nerina.vilchez@oranjefonds.nl of 030-2339348.


Illustration
Women Skate the World organiseert in de zomermaanden opruimacties op het Skatepark Zeeburgereiland
Deel dit:
1 reactie

Pieter Zanen

Heb net op je gestemd, Nanja. Goed bezig jullie!
do 13 januari 2022 09:17