Boes Boswijk zegt: ik en mijn vrouw zijn zwemmers. Zwemmen nu in de winter in sportfondsenbad oost maar daar is het erg druk. Op IJburg zou een mooi nieuw energieneutraal zwembad op het strandeiland bijvb. zeer goed passen. Mogelijk ook een combinatie met wellness en IJsselmeer.
Coby Hoogeboom zegt: Het is voor ouderen goed om meer te bewegen. Ik hou oa van zwemmen. Er zijn in bijna alle zwembaden "MeerBewegenVoorOuderen programma's. Het is voor de ouderen van IJburg lastig om in de winter ver weg te gaan. Ik las in de het Stadskrantje dat het Buitenzwembad dat een paar jaar in de Amstel heeft gelegen te koop staat. Misschien een start? Misschien kan het worden overkapt met een bewegend dak zoals de Arena? Voor in de zomer ook lekker voor de kinderen, Ouders met kleintjes en Ouderen.
Jessamijn Alberts zegt: veel kinderen en behoefte aan leren zwemmen vanwege de waterrijke omgeving
Astrid De Groot zegt: Zo'n kinderrijke wijk moet gewoon een zwembad hebben. In Oost zijn er 2 en hier 0, dat is scheef verdeeld. Onlangs heeft men besloten als het Flevobad open blijft, IJburg dan maar geen zwembad krijgt!
Eline Antonia-Binkhuysen zegt: Een groot gemis voor jong en oud waar velen behoefte aan hebben. Ik en mijn dochtertje ook!
Jan Prins zegt: Ik ben hier ook voor. Een zwembad voor jong en oud op Ijburg.
Henny Boumans zegt: zou mooi op het nieuwe eiland kunnen komen of op het strand buiten en binnen bad.
Marita Vucica zegt: Een leuk bad zoals mirandabad zou echt fantastisch zijn en past goed bij onze waterrijke buurt
Patricia Rechards zegt: Waterrijk eiland met veel bewoners en met name kinderen. Zwembad onontbeerlijk voor zwemlessen, schoolzwemmen, recreatie en sport.
Bastiaan Musch zegt: In een gebied omringt door zoveel water is het belangrijk dat jonge kinderen hun zwemdiploma kunnen halen en daarbij op een speelse manier leren genieten van in het water zijn. Nu zien veel ouders zich gedwongen, om vaak tegen hoge kosten (door het schaarse aanbod zijn de prijzen van particuliere zwemscholen hoog), met de auto het drukke verkeer te trotseren om elders hun kinderen naar zwemles te brengen. Buiten dat dit in negatieve zin bijdraagt aan het milieu en het drukke verkeer is het ook een gemiste kans voor jong en oud die graag sportief een paar baantjes zouden willen trekken. Met het oog op de nabije toekomst zou ik daar aan willen toevoegen dat er met het huidige gemis van een zwembad op IJburg, dat de bevolking in de komende jaren, met de creatie van IJburg 2, nog zal verdubbelen. Tijd voor actie, tijd voor een zwembad, daar hoeft echt niet nog jaren over vergadert te worden!
Sigrid Gruijs zegt: Er is overal water en bijna geen mogelijkheid voor zwemlessen voor de vele kinderen. Echt een MUST voor een kinderrijke stadswijk aan het water zoals IJburg.
Ga met elkaar het gesprek aan over de realisatie van deze wens
Ellen Weers zegt
op 8 augustus 2014:
Navraag bij het stadsdeel, afdeling sportaccomodaties levert deze informatie op:
In (groot)Oost is een tekort een overdekt zwemwater. De wens van de bewoners op IJburg en de andere gebieden in Oost, is bekend bij de politiek verantwoordelijke bestuurders. Op 7 januari j.l. heeft de raad de intentie uitgesproken om op het terrein van het Flevoparkbad een, publiek privaat, overdekt zwembad te realiseren. De eerste stappen in het proces daarvoor worden nu gezet. Het raadsbesluit houdt in dat er op Ijburg geen overdekt bad komt, voor twee baden is onvoldoende markt. Wanneer het bad open gaat en of het allemaal gaat lukken is nog onbekend. Als het goed is komt daar dit bestuurlijke jaar meer duidelijkheid over.
Hugo Hilgers (h.hilgers@oost.amsterdam.nl) is op de hoogte van de ontwikkelingen rondom zwembaden in Oost.
Veel mensen zijn op IJburg komen wonen vanwege het water: zwemmen, schaatsen, genieten op een veldje aan het water. Op een aantal plekken belemmeren verkeerd geplaatste hekken de toegang tot het water.
Ellen Monchen zegt: Toegang tot water en ijs is een extra kwaliteit. In het oorspronkelijk ontwerp waren de toegangen openbaar maar buurtbewoners hebben de toegangen geclaimd. Ik vermoed vanwege privacy en overlast. Geef de toegangen weer terug en dat kleine beetje overlast moet je als bewoner kunnen dragen.
Mary Nicolaou zegt: het is belangrijk dat we geen tweedeling in Ijburg krijgen - degene die kunnen genieten van het leven op het water versus die dat niet mogen.
Coenraad De Vries zegt: Er moeten gewoon een aantal gemeenschappelijke steigers komen waar dan naast aanlegmogelijkheden ook gezwommen kan worden. Als je het centreert tussen de blokken bijv op de zwanenbloemlaan geeft dit amper overlast.
Maud Adriaansen zegt: Er zijn in de wijk nauwelijks openbare plekken waar je het water in kan. Dit is heel makkelijk op te lossen met een paar openbare steigers, die bij mooi weer enorm veel gezelligheid geven!
Het is prachtig om langs langs de Bert Haanstrakade te wandelen, veel mensen doen dit ook op alle momenten van de dag. Wat zou het mooi zijn als je op de terugweg direct langs het water kan lopen op een steiger, dan hoor je het water i.p.v. de auto's. Met echte zwemtrappen zodat je comfortabel het water in kunt gaan en een paar dwars-steigers met aanlegmogelijkheden voor passanten. Op een mooie dag kan je er ook bbq-en. De dwars-steigers zijn ook nodig om de gevaarlijk speedboot met waterskiër te weren. Tijdens het zwemmen langs de kade ben ik een keer bijna overvaren. Het autoverkeer wordt een-richting verkeer, dan is er tijdens de spits minder verstopping op de IJburglaan, het is stiller langs de Bert Haanstrakade, en een strook met bomen en parkeerplaatsen maakt de straat veel vriendelijker.
Ik zou graag een buitengaatse boothelling zodat ikzelf en alle andere zeilers hun optimist/laser/ catamaran te water kunnen laten en direct kunnen gaan zeilen.
Ik zou de plek graag vlakbij de sluis of op het surfcenterstrand willen zien zodat je snel kan varen en we hier een levendig jeugd en zeilwereld kunnen maken. Het animo onder de jeugd is er wel , maar niet de faciliteit om dit laagdrempelig te doen.
Kunnen we niet een verwarmt zwembad hebben als gedeelte van het water wat er is die in de zomer gedeeltelijk open is en in de winter overdekt met faciliteiten? Dan kunnen alle kinderen op het eiland hun zwemlessen hebben en kost dit weinig ruimte.
Coby Hoogeboom zegt: Zie mijn toelichting bij het eerdere item over het zwembad. (Vermoed dat daar de G is weggevallen: Er staat IJburg heeft een zwembad. Bedoelt wordt volgens mij: IJburg heeft geen zwembad)
De zeeburgerbaai heeft zich de afgelopen jaren ontwikkeld tot een heel geliefd waterrecreatie gebied, waar mensen uit de wijde omtrek naar hartelust kunnen zwemmen, zeilen, kanoen en 's winters schaatsen. Als er in de baai woningen worden gebouwd is niet bekend wat voor invloed dat op de rijke, nieuwe natuur heeft. Zeker is dat de bouwactiviteiten zelf al voor veel vervuiling en overlast voor het waterleven zullen zorgen. En uitzicht en waterkwaliteit zullen blijvend worden aangetast. Het schijnt de bedoeling te zijn dat ook er ook boven het water geparkeerd zal gaan worden, wat risico op olievervuiling geeft. Elders op IJburg zijn nog onvoltooide waterbouw plannen, maak die eerst eens af zou ik zeggen. Of maak een paar steigers voor mooie woonboten in plaats van die lelijke geplande hoge puisten in de baai.
Tanja Albers zegt: De zeeburgerbaai is prachtig, zo mooi en heel geliefd door iedereen.
De gemeente wil dit water nu volbouwen met waterwoningen, een experiment dat koste wat kost lijkt te worden doorgedrukt. Argument van de gemeente: niemand moet zeuren want het stond al van begin af aan in het bestemmingsplan. Tijden veranderen en met alle leegstand op IJburg lijkt dit een non-argument te worden.
Het zou heel jammer zijn als het ook hier wordt volgebouwd.
Iedere dag is anders: spiegelglad water, mooie luchten, storm, er gebeurt van alles hier.
Hoop echt dat de gemeente deze strijd niet gaat winnen.
De gemeente bepaalt immers wat goed is voor ons, lijkt niet meer te kunnen luisteren naar de bewoners. Niet 1 omwonende wil dit, maar er wordt gewoonweg niet geluisterd. Jammer.
steeds meer kinderen varen door de grachten met kleine gemotoriseerde bootjes. lekker hard is dan leuk. ook volwassenen varen soms snel door de grachten. mensen realiseren zich niet dat ze daarmee golven veroorzaken die de aangelegde boten en steigers flink tegen de kademuren doet beuken. Met als gevolg schade aan vogel nestjes, bootjes, steigers en kademuren (die veelal privaat onderhouden moeten worden). Bordjes op de bruggen zou misschien uitkomst bieden?
Jos De vries zegt
op 26 augustus 2016:
En is hier nog iets mee gedaan want ik zie helemaal geen verbetering ,jongetjes van tussen de 12 en 15 jaar varen met rubberbootjes door de grachtjes alsof het tt in Assen is en pa en ma vinden het geweldig ,waar is de waterpolitie als je ze nodig hebt .
IJburg wil ook een fontein! Bijvoorbeeld op het Joris ivensplein. Of misschien op een ander plekje? Als ontmoetingsplaats voor jong en oud. Modern of klassiek.
Ook dit jaar lagen de bootjes soms weer lang te wachten voor de sluizen op Haveneiland/Rieteiland. Omdat ik toch eens wil weten hoe het nu zit, heb ik de volgende vragen aan het stadsdeelbestuur gesteld:
Op het Haven/Rieteiland zijn drie sluizen in gebruik. Op drukke warme zomerdagen zien we voor de sluizen wachttijden ontstaan voor bewoners die gebruik van de sluizen willen maken. Uit eigen metingen zien dat er nauwelijks verschil in waterhoogte is en er -ook weer uit eigen waarneming- nauwelijks verschil in waterkwaliteit bestaat. Ik wil daarom het nut en de noodzaak van de sluizen onderzoeken. Ik heb daarom de volgende vragen: - Wat was de oorspronkelijke gedachte achter de aanleg van de sluizen? - Is het mogelijk om de sluizen een deel van het jaar te openen (als het weer, de wind het toelaat)? Wat zijn de bezwaren? - Wat zijn de kosten of besparingen van een openstelling?
Op Hallo IJBurg is er in 2016 een project geweest over dit onderwerp zag ik. Maar ik kon geen antwoorden vinden (maar misschien kijk ik niet goed). Wat vinden jullie ervan?
Michel Vogler zegt: Het is zoveel fijner als we gewoon in en uit kunnen varen (bij goed weer). Nu voelt het toch alsof we opgesloten zitten op ons eigen eiland. Ben benieuwd naar de antwoorden.
IJburg is een geniale locatie voor watersport er zijn wel wat mogelijkheden om te suppen en te surfen en de jachthaven maar een echt serieus watersportcentrum is er nog niet. Ijburg heeft de potentie voor een uitgebreidde watersport-community met bijbehorende events. Zelf mis ik een jollensteiger buiten de sluizen om makkelijk een zwaardboot te water te laten of te stallen.
Harald Lamberts zegt: Serieus watersportcentrum: roeien, surfen, zeilen... ijburg heeft alles hiervoor... lost opportunity... zou ook prachtig zijn het sufcentrum naast het nieuwe blijburg te plaatsen. Daar waar je niet in de luwte van ijburg zit zoals de huidige plek.
Het lijkt mij fantastisch als er ergens rondom IJburg een springtoren komt met verschillende hoogtes om vanaf te duiken. Bijna iedereen kan zich de kick om van een grote hoogte af te springen wel voorstellen. In de zomer zie ik regelmatig jonge gasten van bruggen afspringen (zelf ook veel gedaan), maar dat is met het vaarverkeer eronder lang niet altijd even veilig. Zo'n toren waarmee je in een afgezet stukje openbaar water springt is dan een mooi en veilig alternatief. De springtoren kan ook echt een eyecatcher zijn als je voor een mooi ontwerp kiest en ik denk dat het ook goed past hij de architectuur en waterrecreatie van IJburg.
IJburg heeft veel water, ook dat kan een geweldig speelterrein zijn. Wat is er nu heerlijker voor kinderen om met bootjes, vlotten, kano's etc. in de weer te zijn. Een jollensteiger om zelf je bootje makkelijk in het water te leggen en naderhand weer uit het water te halen. De boot kan weer mee naar huis. De Zeeburgerbaai is een "veilig afgebakende ruimte"voor kinderen, geen hoge zeeslag, geen beroepsvaart, geen waterscooters en geen speedboten. De wat oudere kinderen kunnen zelf op ontdekkingstocht. Dus waarom niet meer jollenhellingen op IJburg?
Het water is mooi en goed als dat ook voor de kleine watersporter te gebruiken is. Wij hebben een laagdrempelige watersport, namelijk kanovaren. Wij hebben op zondagochtend om 10.00 uur een mogelijkheid om voor iedereen even van het water te genieten. Kijk hiervoor op www.kanoopijburg.nl en het water is voor ons allemaal, dus samen genieten!!!
Er zijn verschillende plaatsen waar de verbinding tussen het water rondom IJburg en het Amsterdam-Rijnkanaal maar een paar meter breed is. Het voelt zo vreemd dat je eerst helemaal naar de Oranjesluizen moet varen om de overkant te kunnen bereiken. Er zijn ook voldoende rustige plaatsen te vinden waar je niet meteen het kanaal invaart, zoals bij het Diemerfort of bij de jachthavens aan de Diemerzeedijk. Het hoeft maar een kleine sluis te zijn, desnoods alleen toegankelijk voor de bewoners van IJburg (om sluitverkeer te vermijden). Dit zou de vaartijd naar de grachten aanzienlijk inkorten.