Cees de Bever zegt: meer groen inderdaad, maar dan vooral heel veel meer (grote, volle) bomen
Lynne Dunstan zegt: ... alle boomspiegels gevuld met bloemen voor de bijen.
Vivian Kooter zegt: Er is te weing groen op de kades van IJburg
Tim Jacobs zegt: liefst ook naaldbomen erbij die ook in winter groen blijven
Constance Hendriks-Winnips zegt: Vericale en driivende tuinen, en meer bomen. Als IJburgers kunnen we zelf bijdragen aan het onderhoud van dit groen, zelf of via de scholen. Heel leerzaam en leuk voor de kinderen.
Ninon Vermeulen zegt: mee eens, daarom hebben we in de boomtuintjes planten gezet: lavendel etc. jammer genoeg zijn er planten uit de tuin gestolen. dat is wel frustrerend.
Gemma Boers zegt: Meer bomen en bijv. bloemenbakken op brug tussen Zwanenbloemlaan en Nico Jessekade
Jeroen Willems zegt: Ijburg kan wel wat meer openbaar groen gebruiken, bijvoorbeeld bloembakken en dergelijke.
Evelien Arends zegt: Eens! Er is te weinig groen: het water, dat geldt als 'groen' is niet voldoende. alle braakliggende stukken grond mogen mooie velden worden met veldbloemen en grassen. Geveltuintjes en meer bomen. De bomen bij mij voor de deur worden ieder jaar gekortwiekt zodat ze nooit groter groeien dan ze nu zijn. Meer wild, minder gecontroleerd groen.
Eline Antonia-Binkhuysen zegt: Om de openbare ruimte wat op te vrolijken. Het is erg kaal en stenig op IJburg. En een groene omgeving doet de mens goed.
Henny Boumans zegt: vind dat iedereen gelijk heeft ,die ze aan de toelichting plaatsen.henny boumans
Chantal Lansink zegt: Ik mis in sommige straten op Ijburg bomen en struiken. De huizen kunnen nog zo mooi zijn maar zonder groen in een straat om het harde van de stenen te breken blijft het een kille boel. Tevens mis ik bomen om de wind af te zwakken, deze heeft nu vrij spel in onze straten van baksteen
Ingrid Singer zegt: En in april zelf zakjes bloemzaadmengsel uitstrooien op vergeten plekjes :-)
Yvon Kat zegt: Iedere straat een bomenlaan dat staat een stuk netter en frisser dan alleen straat en fietsrekken. Nog gezonder voor de bewoners het zorgt voor minder doordringend geluid van de A10
Anna Kampstra zegt: Meer groen zorgt voor een betere lucht kwaliteit, meer harmonie, minder last van elektrosmog en een mooier wijkbeeld.
Marie-Christine Ruijs zegt: Het wordt steeds beter, maar bruin en grijs overheersen nog. Verticale tuinen, liefst van die hele grote, op een aantal markante plekken op IJburg. Drijvende tuinen (ook als broedplaats voor watervogels) in de grachten waar niets groeit.
Prik Korver zegt: er is ook veel dat de bewoners zelf kunnen doen. zet een paar potten buiten. geveltuintjes aanvragen en onderhouden. misschien zijn woningbouwverenigingen en VVE's ook bereid om de strook rondom je blok te beplanten met groen. zijn er ook klimmers die de muren niet aantasten? bij de ecowijk in west is alles begroeid met wingerd. als jullie plekken regelen, regel ik volgend jaar bij moes32 een planten en zaden ruil markt!
Cissy Merkx zegt
op 28 januari 2019:
Op de tekeningen van de nieuwe eilanden lijken er veel bomen te komen. Dat lijkt me heerlijk, een welkom voor veel zangvogels en een aangenaam gevoel voor de bewoners, bijvoorbeeld op de Bert Haanstrakade
Het Diemerpark is een belangrijke corridor tussen IJburg en de stad. Maar als het donker is wordt het park weinig als doorgangsroute gebruikt, terwijl het voor veel IJburgers meestal de kortste route is naar de Nesciobrug/ de stad. Kan er meer verlichting komen of lichtgevende verf op de fietspaden, idee van Daan Roosegaarde: www.studioroosegaarde.net/project/smart-highway/photo/#smart-highway zodat iedereen met een veilig gevoel naar de stad of hockeyclub kan fietsen, hardlopen, skaten, wandelen in het donker. En je de konijnen in het donker op tijd kan zien aankomen als ze oversteken over de paden.
Angelique zegt: het is erg donker s avonds in het diemperpark vooral op de nescio brug, stukken die erg donker zijn. daarom neem ik meestal de andere route s avonds.
Henny Boumans zegt: ga daar niet doorheen,als het donker wordt.
Alhoewel de dagen al weer lengen, is opvallend hoe vaak de verlichting naar de sportvelden en de verlichting op de Nesciobrug niet werkt. Wetend dat veel kinderen van en naar de sportvelden fietsen (ook in het donker) lijkt een goede verlichting op de bruggen een belangrijk vereiste.
Met een "bewonerstuin" die gebaseerd is op de principes van permacultuur, kan IJburg zich profileren als vooruitstrevende en groene woon- en leefomgeving.
Er is veel braakliggend terrein, dat hiervoor gebruikt kan worden. Ongetwijfeld zijn er veel bewoners te vinden die zich de principes van permacultuur eigen willen maken en de bewonerstuin willen onderhouden. Deze kennis kan ook gedeeld worden met de diverse scholen op IJburg.
Permacultuur gaat veel verder dan de klassieke moestuin. Het is een agricultureel project dat zo wordt ontworpen dat het net als een ecosysteem zichzelf in stand houdt. Het kan uitstekend worden gebruikt voor voedselproductie. Het brengt (veelal meerjarige) gewassen die elkaar versterken bij elkaar, waardoor het systeem sterker wordt, en bijvoorbeeld minder gevoelig is voor ziekten.
Doris Hochscheid zegt: lijkt me geweldig, beter dan braakliggend land!
johanna bruin zegt: Klinkt mooi! Ik zou graag een kleinschalige moestuin willen delen en wil mij graag ook verdiepen in permacultuur.
N. Tayfun Yalcin zegt: Hi, I'm a Permaculture Designer living in Ijburg and offering my knowledge and help for anyone interested. My aim is to transform Ijburg to a Productive and Eco friendly living environment. More info is at www.towardsnature.net
Op IJburg is alles nieuw en modern – nergens voel je de rijke historie van onze hoofdstad die je in de binnenstad wel ervaart door bijvoorbeeld de oude panden, prachtige kerken maar ook door de geweldige oude, grote bomen, zoals die langs de grachten staan. Of in de parken. Of in de Watergraafsmeer. Op IJburg staan wel wat bomen, maar het zijn er te weinig. Daarnaast is het merendeel kortgeleden aangeplant. Wat we missen zijn mooie, grote bomen, bomen die al jaren oud zijn en weer en wind hebben doorstaan. Die bomen kunnen IJburg verbinden met de rest van de geschiedenis van Amsterdam. En zullen de bewoners voorzien van het groen dat ze allemaal missen. Wat is er mooier dan in de schaduw van een boom zitten? De schaduw van een boom in het zonlicht op je slaapkamermuur zien? Het geluid van de bladeren in de wind? Bomen, muurklimmers, kom gemeente, plant het aan!
Parken, straten en wegen worden iedere dag gebruikt. Het stadsdeel is verantwoordelijk voor het onderhoud maar als iedere gebruiker zich medeverantwoordelijk voelt blijft het schoner en mooier. Daardoor kan het stadsdeel zijn inzet specifiek inzetten op plekken waar het echt nodig is
johanna bruin zegt: Bekijk de geveltuin van het gezondheidscentrum aan de yburglaan/ daguerrestraat. Droevig!!! Met een beetje goede zin wat je van een gezondheidscentrum toch mag verwachten kan daar ieder jaar opnieuw iets mooiers bloeien dan onkruid en onverschilligheid,
Michel Vogler zegt: Ik vind dit ook belangrijk, maar om dit te promoten vind ik het belangrijk dat alle gebruikers eenvoudig inzicht kunnen krijgen in de kosten die nu aan onderhoud worden uitgegeven. Zodat er meer besef ontstaat wat dit kost en waar de besparingen mogelijk zijn.
Gill Peerwijk zegt: In de Theo van Goghgark wordt veel gespeeld en mag meer gefitnesst worden. De jeugd en anderen raken eerder geïnspireerd en kunnen dan gratis fitnessen in de buitenlucht. #inspiratieopdoen #zichtbaaarheid #crossfitelementen #gezond #bezigheidstherapie #bootcamp
Hilda Autar zegt: Omdat je ook kracht oefeningen kan doen tijdens het hardlopen in de buitenlucht zonder pijn in je neus van de vieselucht
Jonathan Sanders zegt: Diemerpark vind ik een onzinidee, mensen gaan niet vanaf het haveneiland naar natuurpark Diemerpark om te fitnessen; het is er de omgeving ook niet naar. Het Theo van Goghpark wel, ik zie daar nu al veel lieden dit soort activiteiten ontplooien, wat natuurlijk enigszins storend kan zijn voor de wandelaar die van de 'natuur' en zijn rust wil genieten, maar het Theo van Goghpark is niet erg geschikt om lang te wandelen of helemaal tot rust te komen. Fitnesstoestellen in het Diemerpark zullen een doodgeboren kindje zijn, let op mijn woorden. In het Theo van Goghpark zouden ze een ideale aanvulling zijn en werkelijk veel mensen trekken. Ik ben geen grote fitnesser, maar even naar het Theo van Goghpark i.p.v. binnen een bepaalde oefening te doen lijkt mij, ik herhaal: ideaal.
Thomas Vintges zegt: Superplan met duidelijke voordelen. Wellicht dat er gekeken kan worden hoe dit in het Flevopark gerealiseerd is. Wellicht ook dat er gekeken kan worden wie hier de meeste (financiële) voordelen uit halen om zo tot medefinanciering te komen (zie TEEB Stad). Mijn personnlijke voorkeur gaat echter uit naar het Diemerpark. Van Gogh is klein en teveel op te kleine plek kan tot conflicten leiden. Ik zou zeggen; houd van Gogh klein voor de kleintjes en maak het Diemerpark groot voor de grotere (die ook lekker buiten willen spelen). Een parcour zoals bij het Flevopark is tevens in het Van Gogh niet haalbaar. Wellicht dat een duielijkere inventarisatie van de behoefte en achterliggende aanleiding meer inzicht kan geven in hoe dit toepasbaar is.
Martha van Scheppingen zegt: Mijn voorkeur is dan het Diemerpark, het Van Goghpark is al een grote speeltuin.
Ellen Weers zegt
op 17 februari 2015:
Er is nieuws hoewel later dan het stadsdeel wilde: maar er ligt een plan voor een trimparcours in het gebied rond de sportvelden. Dat deel van het park heeft een sportprofiel gekregen en een mooie combinatie van sportieve activiteiten wordt hiermee mogelijk. Het trimparcours zal bestaan uit 5 'stations' waar een of meerdere toestellen staan. De toestellen worden gemaakt van natuurlijke materialen zodat het goed past in de omgeving. Het trimparcours wordt gefaseerd aangelegd omdat de toestellen worden gefabriceerd door clienten van DWI. Zodra er iets klaar is, wordt het geplaatst in het park is het principe. Het streven is dat alles dit najaar (2015) is geplaatst. Voor meer informatie: neem contact op met Rob Wever via mailadres: r.wever@amsterdam.nl.
De mensen die in de haven komen ervaren deze plek vaak als aangenaam en prettig. Ook de passanten die de haven in toenemende aantallen bezoeken. Maar ze willen zich 's avonds en 's nachts veilig kunnen voelen en zich goed kunnen oriënteren. Tot nu toe ontbreekt het aan voldoende verlichting op de kades rondom de haven van IJburg. Het zal veiligheid- en sfeerverhogend werken.
Mijn vurige wens is dat dit spoedig gerealiseerd wordt.
Eline Antonia-Binkhuysen zegt: Zal de haven meer sfeer geven wat meer mensen / dagjesmensen zal aantrekken
Henny Boumans zegt: Ik vind het daar te donker en vooral s winters.Zelf vind ik het een hele mooie route om te wandelen en naar de boten te kijken.misschien meer verlichting op de boten of langs de steigers.
Michel Vogler zegt: De haven is een van de mooiste plekken voor IJburg, maar het kan beter. Ik wens ook dat de haven een hotspot wordt waar mensen van buiten IJburg ook graag naar toe komen.
Ga met elkaar het gesprek aan over de realisatie van deze wens
Jonathan Sanders zegt
op 8 juli 2014:
Mensen hebben 's nachts niets te zoeken in de haven, laat staan dágjesmensen. Überhaubt moet men wat realistischer zijn over Ijburg, het is en blijft een afgelegen deel van Amsterdam. Er zijn mij geen veiligheidsproblemen in de haven bekend en voor omwonenden hoeft er al helemaal niet dag en nacht sfeer te zijn. Wat verlichting op de boten of de steigers is misschien wel gezellig voor de nachtelijke wandelaar maar daar is ook al wat van.
Steeds meer van onze schitterende bakstenen bruggen hebben in de loop der jaren schade opgelopen en zijn opgelapt met platen geperst hout. Dat oogt triest, armoedig, is IJburg onwaardig, en zeker als die platen ook nog eens uit elkaar beginnen te vallen, zoals dat onderhand op veel plekken gebeurt. De verdwenen bakstenen vervangen door een soort grote tegels, wat hier en daar ook is gedaan, is ook geen bijster charmante oplossing.
Jeroen Willems zegt: Ongelooflijk dat we nu al jaren met kapotte bruggen te maken hebben en er niets aan gedaan wordt door het stadsdeel! Is het zo moeilijk deze schade te herstellen??
Het idee is om de brug op te vrolijken, kleurrijker te maken. Dit is iets waaraan jong en oud, kind, man of vrouw aan kunnen mee doen. De ontwerper en degene die het kunnen begeleiden hebben we al en er is een mail onderweg naar de deelraad om te kijken of de architect tegen kan werken.
Henneke Rippens zegt: Het is inderdaad een hele saaie brug die wel wat opfleuring kan gebruiken ! Leuk om bewoners erbij te betrekken.
Kees Lakerveld zegt: Er zijn op méér plaatsen lelijke bruggen: met hoge grijze wanden, waardoor het besef van het overgaan van een 'brug' eerder een 'benauwende' ervaring is dan een 'aangename'.
De bruggen naar het Diemerpark en over de Groene Tunnel zijn daarin veel beter.
Prik Korver zegt: al die hoge dikke bruggen ontnemen het zicht op verkeer en water. ook een paar op de pampus laan bij bakker lia.
Henny Boumans zegt
op 13 mei 2014:
Er is een brief geschreven naar mevr.Ellen Weers.Zij gaat over ijburg van het stadsdeel oost.Er zijn foto s van de brug opgestuurd en de plannen om het vrolijker te maken. Het wachten is op haar antwoord.
Ik heb me al heel lang afgevraagd waarom aan de ZW-kant van de haven (Krijn Taconiskade) geen straatverlichting is. Is dat omdat dit een doodlopend stuk is? Is dat omdat dit gedeelte nog in ontwikkeling is? Dit is toch gewoon een openbare ruimte/trottoir? Het is hier altijd aarde donker. gevaarlijk dus en gebruikers van het prachtige kunstgras voetbalveldje zullen 's avonds ook blij zijn met wat kunstlicht.
Er staat een nieuw ontwerp afvalbak op Steigereiland-Zuid dat allesbehalve vandaal bestendigd is. Zelfs kinderen kunnen er tegenaan schoppen en de bak valt uit elkaar. De inhoud van de plastic zak waait overal heen. En dan moeten vrijwilligers, meestal senioren, met een grijpstok de boel opruimen. Deze afval bak zag ik gisteren, 16 september jl, bij de treinhalte Steigereiland. Ik heb het gemeld bij de gemeente. Je hoeft maar naar zo'n bak te wijzen en hij valt uit elkaar. Geen idee wie dit ontwerp goed gekeurd heeft. Naast de school staat ook zo'n bak meestal open vol troep. Kinderen denken dat het normaal is. In een stad als Amsterdam zou de gemeente moeten weten: Alles dat je in de openbare ruimt plaatst dat kapot kan gaan, gaat gegarandeerd kapot.
Ga met elkaar het gesprek aan over de realisatie van deze wens
Emiel Koning zegt
op $reactie.getLabel('datum', 'd MMMM yyyy'):
Ik dacht niet dat dit een nieuw ontwerp was want ik zie ze al jaren staan. En inderdaad heel vaak opengebroken met vaak veel vuil er naast. En het is helaas ook zo dat de gemeente ze ook veeel te weinig naloopt om ze te legen ...