Project in gebiedsplan 2019

Verbetering luchtkwaliteit Zeeburgereiland

Geplaatst op 26 oktober 2018, 11:20 uur
Dit project is ingediend als voorstel voor het Gebiedsplan 2019 - IJburg en Zeeburgereiland
VOORLOPIG BESLUIT:
Dit project wordt opgenomen in het concept Gebiedsplan 2019 - IJburg en Zeeburgereiland

ARGUMENTATIE:
De gemeente is voorstander van groen in de stad om allerlei redenen, maar het werkt niet om de lokale luchtkwaliteit te verbeteren, was het maar zo simpel. Zie informatie hierover op onze website: https://www.ggd.amsterdam.nl/gezond-wonen/luchtkwaliteit/groen-luchtkwaliteit/ Verder is er de wens van bewoners om luchtmetingen uit te voeren. In 2019 zal er worden gemeten met Palmes buisjes. Op die manier is snel een eerste indruk van de NO2 concentraties te verkrijgen.

Op het Zeeburgereiland is de luchtkwaliteit slecht; in juni werd al code rood uitgegeven door het RIVM en stond wij de wijk op de tweede plaats met slechtste luchtkwaliteit in Amsterdam. Dat de luchtkwaliteit slecht is, is niet zo verwonderlijk: het eiland worden omsloten door druk autoverkeer op de IJburglaan, Zeeburgertunnel en Zuiderzeeweg met ook de binnenvaart op het Buiten-IJ. Door de gemeente wordt de luchtkwaliteit hier niet gemeten, dat is in 2005 voor het laatst gebeurd, in een compleet andere situatie. Het is goed dat er gebouwd wordt, maar je moet je ook afvragen voor wie je bouwt en of je wel een gezonde leefomgeving kan bieden, kortom houd rekening met de – toekomstige – bewoners. Begin in ieder geval met verminderen van de vieze lucht door maatregelen te nemen zoals aan de andere kant van de Piet Heintunnel door beplanting aan te leggen die fijnstof wegvangt!

Gewenst resultaat 
Schone lucht.
Idee
Bijdrage aan de prioriteiten:
Hoort bij doelstelling 
Milieuvriendelijke oplossingen voor de verbetering van de bereikbaarheid (?)
Deel dit:
Laatste 2 projectupdates

Patricia Song

Project volgens planning

De luchtkwaliteit wordt gemeten door de GGD.
0
Open de update in eigen pagina

Patricia Song

Project afgerond

0
Open de update in eigen pagina
Laatste 5 reacties Toon alle 19 reacties

Evert Beumer

do 8 november 2018 11:44
Ja

Hans Arends

za 10 november 2018 17:18
Ja: Schone lucht is de basis van het bestaan. Begin met specifieke beplanting bij de Piet Heintunnel om de fijnstofproductie te reduceren en hiermee de leefbaarheid te vergroten.

Herman van den Bergh

ma 19 november 2018 12:20
en wat doen we met al die houtkacheltjes?

Joke Brandt

wo 21 november 2018 14:29
Ja: De slechte luchtkwaliteit wordt ook veroorzaakt door alle houtkachels en open haarden, dit geldt natuurlijk ook voor Steigereiland en delen van Haveneiland.
Hier moet zeker ook aandacht aangegeven worden, veroorzaakt nl veel fijnstof!!!

Stefan Carpentier

wo 21 november 2018 20:22
Ja