Nieuw bericht

Oproep hondenbezitters vanuit de gemeente

geplaatst op 5 april 18, 14:22 uur

De laatste tijd krijgt het stadsdeel veel klachten over hondenpoep in uw buurt. Bewoners storen zich aan hondenpoep op straat, op grasvelden en op andere plekken. Om ervoor te zorgen dat honden geen overlast veroorzaken, is er een aantal regels waar hondenbezitters zich aan moeten houden. Met deze brief willen we de regels nog eens onder uw aandacht brengen. Zo weten hondenbezitters waar ze zich aan moeten houden en overige bewoners waar ze hondenbezitters op kunnen aanspreken. 

Poep opruimen is verplicht

Hondenpoep is een van de grootste ergernissen bij Amsterdammers. Hondenpoep in de openbare ruimte zorgt ervoor dat mensen een hekel krijgen aan honden Dat is jammer, want aan de hond ligt het niet. En wist u dat hondenpoep niet alleen vies ruikt, maar ook ziektes kan overbrengen? Wormen in hondenpoep zijn vooral voor kinderen gevaarlijk. 

Hondenbezitters moeten daarom altijd de poep van hun hond opruimen. Dit geldt ook voor de uitrengebieden. Heeft u een hond? Zorg ervoor dat u tijdens het wandelen met uw hond iets bij u heeft waarmee u de hondenpoep kunt opruimen. U bent dit verplicht en moet bij controle een opruimmiddel kunnen tonen. Bij dierenspeciaalzaken kunt u hondenpoepzakjes kopen, maar u kunt natuurlijk ook een boterhamzakje of iets dergelijks gebruiken.

Aan de lijn of niet?

In principe moeten honden overal zijn aangelijnd. Voor de gezondheid van de hond is het echter belangrijk dat hij af en toe lekker kan rennen. Daarom heeft de gemeente speciale uitrengebieden aangewezen, verspreid over de stad. De hond hoeft daar niet aan de lijn, maar mag er los rennen en spelen, en als er water is, ook zwemmen. De uitrengebieden worden gemarkeerd met speciale bordjes. Op de kaart in deze link kunt u opzoeken waar de uitrengebieden zijn. 

In uw buurt zijn er de volgende uitrengebieden:

- Diemerpark op de aangegeven locaties

- Ijburglaan op de aangegeven locatie

- Navigatiepad

Mogelijk volgt er dit jaar nog een besluitvorming om de Zuider IJdijk aan te wijzen als honden uitrengebied.

Verboden voor honden

Op sommige plaatsen mogen honden niet komen: op kinderspeelpaatsen, in zandbakken, op sportvelden en speelweides en in enkele natuurgebieden waar ze andere dieren zouden kunnen verstoren. De gebieden waar honden niet mogen komen, vindt u op de kaart op de website (zie onder). Vaak staan er ook verkeersbordjes.

Handhaving van de regels

De komende tijd gaan de handhavers in uw buurt extra controleren of iedereen zich aan de hierboven genoemde regels houdt. Wanneer ze een overtreding constateren, kunnen ze de volgende boetes uitdelen:

- Hond niet aan de lijn waar dat wel moet: 90,-

- Geen opruimmiddel kunnen tonen: 90,-

- Hond op speelplaats of in ander gebied dat voor honden verboden is: 140,-

- Niet opruimen van hondenpoep: 140,-

Hebt u overlast van hondenpoep? Meld het ons via www.amsterdam.nl/MOR of telefoonnummer 14 020.

Meer weten?

Kijk voor meer informatie over de regels voor honden en de plattegronden met uitrengebieden en verbodsgebieden op www.amsterdam.nl/dieren (klik op de link "honden").