Nieuw bericht

De Drie Koningen wint selectie voor nieuwe invulling silo’s Zeeburgereiland

geplaatst op 5 april 18, 14:19 uur

Op 8 februari 2018 is de gunning aan de initiatiefnemers van het plan De Drie Koningen definitief geworden. Het plan van de combinatie Vink Bouw Nieuwkoop B.V., Grayfield, Architectenbureau TANK, adviesbureau iLINQ en Brouwerij ’t IJ B.V. werd als beste beoordeeld. Zij gaan een nieuwe invulling geven aan de drie silo’s in de Sportheldenbuurt op het Zeeburgereiland.

De Drie Koningen
Het plan bestaat uit een divers programma met een kinderspeelvoorziening, wellness, eventspace en eenkamerhotel, foodlab, brouwcafé, horeca, kantoorruimtes en drie openbare dakterrassen. De betonnen silo’s van elk 23 meter hoog, krijgen een houten opbouw van nog eens 15 meter. Nu de gunning definitief is, gaan de initiatiefnemers de plannen verder uitwerken en naar verwachting zal het plan in 2020 gerealiseerd zijn.

Juryoordeel
Het plan is in de selectieprocedure als beste beoordeeld door een deskundigen – en buurtjury en wint het van 40 inzendingen. Het oordeel luidde: ‘Caspar, Melchior en Balthasar, als drie koninklijke wijzen uit het oosten, is een héél ambitieus plan, met een breed georiënteerd programma in een indrukwekkende verschijning. De verschillende functies moeten een breed publiek interesseren.

De verschillende functies zorgen ervoor dat er altijd wel iets leuks van je gading bij is, overdag of ’s avonds, voor jong én oud. Dáár wil je zijn. De silo’s zijn tot indrukwekkende iconen gemaakt, zonder afbreuk te doen aan de rauwheid van de bestaande silo’s. De dakterrassen van de silo’s blijven bestaan én blijven openbaar toegankelijk. Door de ruimte die tussen de silo’s en de opbouwen is gelaten benadrukken de opbouwen zowel de eigenheid van de bestaande silo’s, als de eigenzinnigheid van de nieuwe invulling’.

Sportheldenbuurt
De drie silo’s zijn overblijfselen van de voormalige Rioolwaterzuivering Oost en staan middenin de Sportheldenbuurt. Dat is de eerste woonbuurt op het Zeeburgereiland en nadert voltooiing. Het is stadswijk met een diversiteit aan woningen, bewoners  en voorzieningen. In het hart van de wijk komt nog de Urban Sport Zone in een parkachtige omgeving, met grote sportvelden, een sporthal en de grootste betongesmeerde skatebaan van Nederland.

2 foto's


1 reactie

Angelina Esparbé Gasca

Nu ook nog een dierenarts een klein postkantoortje een kleine afhaal/bibliotheek een chi cong,yoga, en of fitnessruimte ook voor 50+ dan is het helemaal feest. Worden er ook atelierruimtes verhuurd voor kunstenaars?
13-apr-2018 12:29
Wil je ook reageren? Meld je dan aan