Nieuw bericht

Grote terrorisme oefening op straat op 8 en 9 november

geplaatst op 6 november 17, 11:48 uur, door gegevensfout: 3510

Op woensdag 8 en donderdag 9 november vindt in Amsterdam een grootschalige terrorisme oefening plaats. De gemeente Amsterdam, brandweer, politie en de geneeskundige hulpdiensten oefenen samen met Defensie.

Het doel van de oefening is om de veiligheids- en hulporganisaties zo goed mogelijk te laten samenwerken. Een deel van deze oefening vindt plaats in de buurt van de Sportheldenbuurt.

Waar wordt geoefend?

Een deel van de oefening vindt plaats bij restaurant Haddock en op het IJburg College 2. De oefenlocaties zijn niet toegankelijk voor publiek. Het IJburg College is tijdens de oefening gewoon toegankelijk voor leerlingen en personeel. Het deel van de school waar wordt geoefend is niet toegankelijk voor publiek.

Waar moet u rekening mee houden?

De oefening duurt twee dagen, waarbij in uw omgeving de meeste activiteiten plaatsvinden op 8 november. Tijdens de nacht zijn er ook activiteiten. Op andere plekken in de stad kunt u ook merken dat wordt geoefend, bijvoorbeeld door de aanwezigheid van militairen. Tijdens de oefening zijn er mensen die de rol van slachtoffer spelen. Sommige van hen worden zo geschminkt dat het lijkt alsof zij gewond zijn. Dit kan impact hebben op u of uw omgeving.

Wat merkt u ervan?

Wij streven ernaar om de overlast tot een minimum te beperken. Op het parkeerterrein bij Haddock worden alle parkeerplaatsen afgezet. De omliggende woningen en bedrijven blijven gewoon bereikbaar en de hinder voor het verkeer wordt zoveel mogelijk beperkt. Toch kunnen er stremmingen optreden. Verkeersregelaars worden ingezet om het verkeer in goede banen te leiden.

Waarom wordt er geoefend?

Sinds 2013 is het dreigingsniveau in Nederland substantieel. Dit betekent dat de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) de kans op een terroristische aanslag reëel acht. Op dit moment zijn er geen aanwijzingen dat Amsterdam doelwit is van een aanslag. Om goed voorbereid te zijn, bereidt Amsterdam zich al langere tijd voor op ene terroristische aanslag. Deze oefening is daar onderdeel van.

Wat gebeurt er na de oefening?

In de week na de terrorismeoefening wordt een aantal omwonenden steekproefsgewijs benaderd voor deelname aan een onderzoek. Dit onderzoek wordt gedaan door Onderzoek, Informatie en Statistiek (OIS) van de gemeente Amsterdam. Wij doen dit onderzoek om in beeld te krijgen hoe we bewoners en bezoekers van Amsterdam in de toekomst zo efficiënt mogelijk kunnen informeren bij mogelijke terroristische dreining.

Actuele informatie over de oefening vindt u op www.amsterdam.nl/oefening Als u nog vragen heeft kunt u contact opnemen met 14020.