bericht

Grootste educatieve zonnedak van Amsterdam op IJburg College 2

geplaatst op 5 mei 17, 15:18 uur, door Linda Vosjan

Als de 642 panelen op het dak van het IJburg College 2 er liggen, is het grootste educatieve zonnedak van Amsterdam een feit. Aanstaande maandag 8 mei wordt dat gevierd met het hijsen van de laatste zonnepanelen op het dak onder toeziend oog van leerlingen, leerkrachten en een drone.

De zonnepanelen waren snel uitverkocht
De verkoop van de panelen op het IJburg College 2 ging onlangs supersnel. In 5 dagen was het zonnedak ‘uitverkocht’. Onder diegenen die via Zuiderlicht met leningen van 250 euro per stuk hebben mee geïnvesteerd zijn leerkrachten, ouders, buren en leerlingen. Zuiderlicht heeft ook mensen moeten teleurstellen. Nico Moen van het IJburg College: “Gelukkig voor hen komen er later dit jaar nog 200 panelen van Zuiderlicht bij. Maar dan ligt ons dak echt vol.” School, ouders en kinderen dragen samen bij aan het milieu. Een vader die er op tijd bij was, is Guido Frankfurther. Hij heeft leningen afgesloten voor zijn twee kinderen, Lotti en Arthur, waarvan de laatste op het IJburg College 2 zit. Frankfurther: “Het sprak me meteen aan. Dit is toch een directe manier om iets voor het milieu te doen, samen met andere ouders en kinderen van de school.”

Er volgen dit jaar nog vijf andere scholen met zonnepanelen van Zuiderlicht
Voor het IJburg College 2 en de Apollo school liggen de panelen er bijna, maar ook voor vijf andere Amsterdamse schooldaken is een belangrijke stap gezet nadat afgelopen week de bevestiging kwam dat de subsidie-aanvragen zijn toegewezen. Zo kan het dak van de Zuiderzee nu ook worden vol gelegd. Het coöperatieve model is interessant voor de scholen omdat ze worden ontzorgt. Leraren, ouders en buren worden betrokken als co-financiers van de zonnepanelen en er start tegelijkertijd een educatief programma. Frank Boon van Zuiderlicht: “Voor ons is het educatieve rendement van de panelen even belangrijk als de milieuwinst. Dat spreekt scholen aan.” Schoolleider Nico Moen van het IJburg College: “Nog even en al onze leerlingen vinden het de normaalste zaak van de wereld dat duurzame energie de enige energiebron voor nu en de toekomst is.”

Amsterdamse Energie Commissie
Het zonnedak op het IJburg College 1 en 2 is het tweede project van Oosterlicht, de samenwerking tussen Zuiderlicht en Stichting Natuurlijk IJburg. De zonnepanelen voor beide scholen zijn gelegd door het IJburgse Zon en Co. Met ruim 1.100 panelen dragen beide zonnedaken als onderdeel uit van de Amsterdamse Energie Commissie bij aan de nationale energietransitie.