Activiteit

Lezingen ‘Het Labyrint der Schrifttekens’

vrijdag 17 november 2017   |   20:00 - 22:00 uur   |  

In het kader van ‘Het Labyrint der Schrifttekens’ vinden er op 17 november twee lezingen plaats:

- Egyptoloog/Assyrioloog Uzume Wijnsma zal vertellen over de relatie tussen schrift en macht vanuit haar eigen onderzoeksperiode, met parallellen naar het heden: het Perzische Rijk kende een enorme hoeveelheid aan talen en schriften, met diverse functies. De Perzen (stichters van het eerste wereldrijk, 539-330 v C) begonnen bijvoorbeeld met de traditie van drietalige inscripties om de variëteit van hun volkeren aan te geven: machtsvertoon in de oudheid, waarbij schrift gebruikt werd als symbool voor overheersing.

- Huda Abi Farès (oprichter van Stichting Khatt, centrum voor Arabische typografie) initieerde het typografisch onderzoeksproject ‘Typographic Matchmaking in the Maghrib’ waarin teams van ontwerpers drietalige fontfamilies ontwikkelden die het Arabische, Tifinagh en Latijnse schrift harmonieus combineren. Hoewel ze een enorme rijkdom aan esthetische variatie en expressieve mogelijkheden bevatten, waren zowel de Maghribi schrijfstijl als het Berberse Tifinagh schrift nog nooit grondig onderzocht in het hedendaagse (digitale) letterontwerpen.

Lezingen en finissage 'Het Labyrint van Schrifttekens': vrijdag 17 november, 20:00 – 22:00, Eef Kamerbeekstraat 1006, Zeeburgereiland, Amsterdam. Tram 26, stop Bob Haarmslaan. Gratis toegang.

kosten: gratis
doelgroep:  Alle volwassenen
leeftijd: Vanaf 8 jaar