Het enige skatepark in Amsterdam 'Everland' in Amsterdam Noord is recentelijk gesloten. Er zijn op IJburg vele jongeren die skaten als hobby hebben. Sporten en bewegen is voor jongeren goed voor hun totale ontwikkeling. Nu skaten zij op trappen, in gargages en open ruimten tussen woonblokken op IJburg. Dit veroorzaakt overlast voor de omwonenden. Gezien de vele open plekken, leegstaande gebouwen en de grote groep (toekomstige) jongeren op IJburg lijkt mij dit de plek in Amsterdam voor een bruisend nieuw skatepark.
Roberto Catino zegt: Beste Marga,
Wij van Skatepark Ijburg (stichting in oprichting) www.facebook.com/skateparkijburg streven het zelfde doel na! bezoek onze pagina LIKE en SHARE. Inmiddels zijn wij zeker, het laatste jaar hier intensief mee bezig en voeren gesprekken. Ook willen wij de andere 'Urban sports' zoals de BMX-ers, inliners en stepjes niet vergeten. Ijburg is een plek van opgroeiende jeugd en inderdaad sporten en bewegen is goed voor hun ontwikkeling.
Skatepark Ijburg.(R.Catino & M.Wentzel)
Bregje Sijpesteijn zegt: het braakliggende terrein bij de toegang naar steigereiland is een perfecte plek hiervoor.
Josephine van Rosmalen zegt: jeugd meer mogelijkheden bieden om zich uit te leven. Krijgen we ook leukere kinderen van
Karin Hoens zegt: Eens met deze wens en vergeet freerunnjng niet! Lijkt me een mooie combinatie.
Machteld Wentzel zegt: Zoveel kinderen die over een paar jaar tiener zijn en zoveel ruimte op Ijburg? Daar moet iets mee gedaan worden: juist een skatepark! Voor een (nog) betere leefomgeving!
Renie van Putte zegt: Er woont veel jeugd op IJburg. Het is fijn als ze zich vermaken, bezig kunnen zijn zodat ze positief met elkaar om kunnen gaan. Skaten, sporten, muziek maken, zwemmen, elkaar ontmoeten bij een steiger, dansen lijken mij daartoe bijdragen
Machteld en Roberto zijn al jaren actief aan de slag met dit plan. Uit de laatste bespreking samen met andere partijen kwam o.a. naar voren dat er gedacht wordt aan een plek op het centrumeiland. Ik denk dat er dan weer enkele jaren over heen gaan. Kan er niet tijdelijk een pop-up skatepark komen op een braakliggend terrein. Er zouden mobiele elementen geplaatst kunnen worden, die dus hergebruikt kunnen worden. Dit is voor de gemeente een investering, maar de stadscommissie's hebben o.a. als taak om goed te luisteren naar de wensen van de bewoners. Voor IJburg staat de jeugd bovenaan de agenda. Je zou ook bij bewoners aan een inzamelingsactie kunnen denken of bij skatewinkels aan sponsoring en reclame. De skatende jongeren willen nu dicht bij huis kunnen skaten en niet pas over een aantal jaar. Ze zijn dan al het huis uit.
IJburg krijgt in rap tempo steeds meer tieners en voor hen is er tot dusver echt te weinig te doen.
Met de FlexBieb zijn we aan het nadenken over deze kwestie. We proberen momenteel een gamecompetitie van de grond te krijgen, en misschien kunnen akoestische muziekbandjes van jongeren in de bieb optreden. Maar er moet ook op veel andere plekken iets te doen zijn voor tieners.
Vera Kloppenburg zegt: Vanaf een jaar of 11 willen kinderen niet meer naar de naschoolse opvang en zou het mooi zijn als dat gat gevuld wordt met iets waar ze heen kunnen, want (onze) school is uit om 14.00 uur en voor bijv. voetbal is een lange wachtlijst of de training is s'avonds.
Jette Bolle zegt: Er komt een tijdelijke jongerenvoorziening 15plus op blok 49b (einde Pampuslaan). Die willen ook wat met muziek doen, dus samen optrekken?
Daphne van Rossum Van Rossum zegt: Er is grote behoefte omdat er veel skaters zijn die kids worden nu overal weggestuurd en worden gezien als overlast: alles wat ze willen is lekker skaten!!! Geef deze kids de ruimte. Skatepark Noord dicht ze kunnen nergens heen!!! Het zou zo fijn zijn als ze een plek op ONS mooi IJburg zouden krijgen.
Angelique zegt: er is voor tieners weinig te doen.
Melanie Geensen zegt: Dit was gisteren al nodig, tieners horen ook bij IJburg!
John Palman zegt: Er zijn meer activiteiten nodig voor jongeren van 16 t/m 20 jaar. Ze hebben nu vaak niets te doen, en veroorzaken overlast. Ik heb er zelf niet zoveel last van, maar ik ken genoeg mensen (vooral ouderen) die er wel last van hebben.
Josephine van Rosmalen zegt: maar ook een hele sterke wens: hoe bereiken we de tieners die zich nu uitleven op negatieve, destructieve manier op de omgeving en /of andere kinderen uit verveling. Dit is mijn grote zorg....!
Marcelle Wijnand zegt: Met 3 kids in leeftijd 11. 13 en 17 mis ik vooral avond activiteiten op vrijdag en zaterdag. Een bioscoop of tienerdisco.
Marianne Boer zegt
op 11 juli 2016:
Wij willen graag voor deze groep jongeren een leuke uitdaging op het water organiseren, als kanopolo. Heb je als tiener belangstelling? Geef je op via www.kanoopijburg.nl
Tieners hebben soms nog het gevoel dat met hen niet echt rekening is gehouden bij de aanleg van IJburg. Ze gaan voor veel activiteiten naar andere plekken in de stad. Mijn wens is dat tieners/jongeren zich ook echt thuisvoelen op IJburg en voldoende plekken en activiteiten weten te vinden waar ze met plezier zijn.
Coen van Heteren zegt: Tieners zijn de nieuwe jongeren, zijn de jongste garde actieve bewoners op het eiland. zonder tieners geen toekomst... :)
Ik zou graag met tieners in gesprek gaan over hun wensen en ambities op ijburg.
Met alle muzieklessen die op IJburg gegeven worden zullen steeds meer tieners de behoefte hebben in bandjes te spelen, te oefenen, eventueel op te treden. Het zou mooi zijn hier een echt aansprekende ruimte/gebouw voor te maken. Ik zie voor me dat zoiets zich kan bevinden op die prachtige lege kavel naast de haven. Tenslotte is de haven een trekpleister van IJburg waar nog meer gebruik van gemaakt zou moeten worden. Als er een grote zaal in deze ruimte zit kun je er een voor breder gebruik geschikte ruimte van maken: muziekoptredens, filmzaal, toneel, dans - zodat je een nieuw cultureel podium creëert dat ook mensen van buiten IJburg hierheen trekt.
De afgelopen maanden is er een tijdelijke voorziening gerealiseerd voor jongeren (bert haanstra kade 2010). Na een aantal jaren (!) praten en zoeken is het gelukt een voorziening te realiseren voor de groep jongeren in de leeftijd 14 tot 23 jaar.
Daar de toekomst op het huidige kavel waarschijnlijk niet erg lang meer zal duren (lees plannen zijn er om half 2015 het kavel te bebouwen) is mijn wens het behouden van de voorziening voor deze doelgroep door het te verplaatsen naar een andere tijdelijke locatie.
Voorzieningen voor deze groep zijn erg schaars, ik zou het een zeer onwenselijk signaal vinden naar ijburgse tieners en jongeren om deze zo lang bevochten plek zo snel weer op te moeten geven. IJTOPIA bestaat uit verplaatsbare units. help ons met nadenken over mogelijkheden van deze unieke, typisch IJburgse, locatie voor een doelgroep die de komende jaren qua aantal flink zal toenemen!
Na school je bezig kunnen houden met hetgeen je talent/passie is, lijkt mij de beste oplossing om de momenteel grote werkloosheid en hoge schooluitval (ook onder afgestudeerde en hoger opgeleide) onder jongeren tegen te gaan. Goed luisteren naar wat de jongeren te zeggen hebben en zelfwillen en daarbij begeleiding en methoden aanbieden en openingen naar (alvast) een beroepspraktijk.
Ga met elkaar het gesprek aan over de realisatie van deze wens
Ariella Gracia zegt
op 25 april 2014:
Er is veel kritiek op jongeren in de zin dat ze zonder discipline zouden zijn. Discipline heeft in het woord an sich liefde verweven. Discipline veronderstelt een bepaalde mate van passie. IK denk dat een andere wijze van kijken en luisteren naar jongeren kan helpen ons volwassenen anders met de onderwijstechnische en economische zorgen over hen om te gaan. MIsschien zien jongeren weinig in de scholen of en maatschappij om momenteel begeesterd door te raken! Waarom hen steeds de schuld geven? Er schuilt desalniettemin wel knallend potentieel in jongeren. LAten we dat bevrijden en hen stimuleren te groeien en hun visies en dromen waar te maken zodat al die discipline en inspiratie en passie in de samenleving en in het onderwijs weer terug kan komen!
Het lijkt me leuk om op IJburg een dag te organiseren waarin we kinderen uitnodigen om in hun eigen leefomgeving (binnen of bij de voordeur) hun talent te laten zien. Mag van alles zijn: muziek, acrobatiek, dans, theater, etc. Bezoekers krijgen een kaart waarop alle kinderen zijn vermeld, en lopen vrijelijk een route. Ze geven scores per performance. De scores worden direct centraal op een webpagina bijgehouden (met een mobiele app.).
Aan het einde van de dag op een centrale plek (bijv. kavel 42A) worden de winnaars bekend gemaakt en mogen ze hun "kunstje" nog een keer doen.
Het voordeel van deze aanpak is dat we jongeren in hun eigen natuurlijke omgeving ontmoeten, en daarbij hopelijk ook hun ouders en buurtgenoten.
Via KidsInbetween wil Marieke Lips inzetten op de behartiging van de belangen van kinderen die in de knel (dreigen te) raken door de scheiding van hun ouders. Hieronder vallen persoonlijke begeleiding en het bieden van trainingen aan kinderen en/of volwassenen. Kinderen verdienen het om zo lang mogelijk kind te zijn en willen geen deelgenoot worden van de scheiding van hun ouders.