Bericht

Open Embassy: online helpdesk voor statushouders

Geplaatst op 13 april 2017, 12:15 uur

Open Embassy: online helpdesk voor statushouders
In het kort
Open Embassy is een online helpdesk van vrijwilligers waar statushouders 7 dagen per week, 24 uur per dag terecht kunnen met vragen over huisvesting, financiële regelingen of bijvoorbeeld het vinden van werk of opleiding.
 
Op deze pagina - Open Embassy: online helpdesk voor statushouders
Statushouders gekoppeld aan vrijwilligers
Verzamelen vragen en antwoorden
 

Heeft u als statushouder vragen over huisvesting, financiële regelingen of bijvoorbeeld het vinden van werk of opleiding? Dan kunt u 24 uur per dag /7 dagen in de week terecht bij de online helpdesk Open Embassy, waar vrijwilligers klaar staan om u te helpen met vragen over het opbouwen van uw leven in Nederland.
Open Embassy is een initiatief van Renée Frissen, die als vrijwilliger onder andere in een Amsterdamse noodopvang voor vluchtelingen werkte. Hier ontdekte ze dat asielzoekers voordat ze hun verblijfsvergunning kregen veel aandacht en hulp kregen, maar daarna ineens veel minder.

“Als mensen eenmaal een status kregen was het van: 'Je mag blijven, succes ermee'. Er was toen nog weinig om die mensen te helpen bij het bouwen een nieuw leven."

Statushouders gekoppeld aan vrijwilligers
Om statushouders sneller en beter te kunnen laten integreren richtte ze in 2015 samen met de uit Syrië gevluchte programmeur Ahmad Kabakibi een online helpdesk op: Open Embassy. Via dat platform worden vragen van statushouders verzameld en via een-op-een-chatrooms gekoppeld aan een van de inmiddels enkele honderden vrijwilligers. “In het begin werkten we met een klein clubje van ongeveer 10 mensen, en dat clubje hebben we steeds verder uitgebouwd. We hebben nooit echt actief geworven, maar we hebben best wat media-aandacht gehad omdat we de MIT prijs wonnen. Dat heeft tot veel aanmeldingen geleid”.

Verzamelen vragen en antwoorden
Open Embassy verzamelt alle vragen en antwoorden in een geanonimiseerde database. "Daardoor krijgen we inzicht in integratieprocessen. Wat zijn bijvoorbeeld de verschillen tussen jong en oud? Welk type vragen worden er gesteld? Die kennis geven we terug aan de community. Maar we kunnen die data ook terugvoeren aan andere partijen zoals gemeenten, die daardoor beter beleid kunnen maken." Meer weten? Kijk op www.openembassy.nl

Illustration
 
Deel dit: